Självförtroende
Så med gott självförtroende skriver jag ihop det personliga brevet och skickar glatt iväg det.
Ser framför mig hur personen drar i smilbanden när han läser det. Vilken lyckoträff!
Jag läser igenom annonsen igen, bara för att gotta mig i vilket perfekt jobb det vore att ha.
Då upptäcker jag det: kontaktpersonen i annonsen är inte alls den glada personen jag är bekant med! Det är en person på kommunen som jag varit i kontakt en enda gång, och som jag nu alltså har blandat ihop med en bekant till mig... Ingen fullträdd där alltså. Hoppas jag får jobbet ändå!
Tecknet på att det är dags att inreda mer
Jag har just satt mig tillrätta med kvällens middag, när det ringer på dörren. Jag öppnar, och tittar förvånat på två främmande män som står framför mig. Efter någon sekund frågar den ena:
- Hej! Eh lägenheten, hyrs den ut?
EH VA? Nog för att jag vet att ägaren letar köpare till lägenheten (jag hyr en bostadsrätt i andrahand), men att folk skulle komma ringandes på dörren var inget jag väntat mig. Till slut återfår jag fattningen tillräckligt för att svara:
- Nä, men det finns en lägenhet i huset intill som nyligen annonserades ut. Var det kanske den ni tänkte på?
- Nej. Alltså vi gick förbi här tidigare idag och då såg vi att det inte fanns några gardiner eller någonting, det såg helt tomt ut - så vi tänkte att den var för uthyrning?
Vid det här laget arbetar min hjärna febrilt för att begripa vad de här männen pratar om. Vadå tomt? Jag har ju hela fönsterbrädan fylld av plotter? Jag tittar förvirrat mot fönsterbrädan för att se att jag har rätt, och då ser jag det: fönsterbrädan ÄR full av småtjoller. Det enda problemet är att inte en enda av dom når högt nog för att synas över fönsterkanten utifrån!
Smått generad förklarar jag att det är jag som bor här - jag har bara inte orkat sätta upp gardiner än...
Har aldrig tänkt på att gardiner skulle vara så viktiga för att folk ska förstå att det bor någon i huset!
Jag tänker då inte att ett hus är obebott bara för att det saknar gardiner?
Slopa mjölken?
Jag tänker slopa all mjölk framöver, hur gott jag än tycker att det är. Nu kanske alla mjölkfantaster tror att jag har blivit knäpp - alla vet ju att mjölk är nödvändigt för att få starka ben? Innan ni spinner vidare vill jag bara ställa två frågor: Var har ni hört det? Har ni någonsin ifrågasatt vilka belägg det finns för det?
Faktum är att det finns mycket som tyder på att mjölk kan vara boven bakom många sjukdomstillstånd som vi dras med. Det handlar om alltifrån magproblem, akne och andfåddhet till mindre trevliga saker som astma, allergier och prostata- och bröstcancer.
Hur kan det komma sig?
Kort sagt beror det på att mjölken vi dricker både pastöriseras och homogeniseras, d.v.s. centrifugeras hårt så att proteinämnen och fetter splittras till pyttesmå partiklar. Det tråkiga är att dessa små partiklar sedan kan fästa vid tarmväggen och irritera den, vilket får slemhinnorna att reagera. Detta kan i sin tur ge slem, hosta, astma och allergi. Mjölk innehåller dessutom östrogen och IGF, vilket ökar tillväxten på ett onaturligt sätt och kan orsaka bildandet av cancerceller i bröst och prostata. Inte så kul.
Mer än så tänker jag inte skriva just nu. Som tur är finns det gott om information om ni vill veta mer. Googla bara "don't drink your milk".
Slänger också in tips på några sidor att börja med (klicka på rubrikerna/länkarna). Jag har inte fingranskat alla sidor än, så det är upp till er att vara källkritiska.
University of Harvard
Harvard, mer om kalcium + mjölk
Dr. Mercola (sök bara "milk" så hittar ni flera artiklar)
Mer:
http://www.drheise.com/milk.htm
http://www.live-the-organic-life.com/cows-milk.html
http://notmilk.com/ [artiklar, olika forskare om mjölk, exempel]
Exempel på personer som blivit hjälpa av att sluta dricka mjölk
Eko retro
Det var riktigt roligt att kika runt bland alla kläder som kommit in. Man hittade alltifrån rockiga jeans till välsydda, svenskproducerade 50-talsklänningar. En positiv överraskning var att det kom rätt många trots att det var första gången något sånt här arrangeras i lilla Vindeln: över 20 personer besökte oss under dagen.
Men roligast av allt var nog den positiva responsen - vi fick redan frågan om när vi skulle ordna nästa klädbytardag! Inte så konstigt med tanke på alla fördelar som finns med att byta till sig kläder: man sparar pengar, man låter sina gamla kläder få nytt liv i någon annans garderob, det är miljövänligt, och man kan fynda unika kläder som inte finns att hitta på stan.
Helt klart värt att göras om!
En smårolig grej var att P4 ringde och ville veta mer om Klädbytardagen, vilket resulterade i denna lilla artikel och ett kort inslag på radion. (Kvinnan som svarar heter Jenny och har hjälpt till med arrangemanget.)
Beviset
Alla som känner mig vet att jag alltid hävdat att en av mina gojjor kan vinka. Jag vet inte hur många gånger jag tagit fram kameran för att filma när han gör det, men självklart slutar han direkt! Den lilla grisen.
MEN i går lyckades jag äntligen filma honom! So here's the proof:
Äktenskap i ung ålder
I sommar ska jag på två bröllop - mina två första dessutom. När jag berättar det här för någon dröjer det inte länge innan personen undrar: Jaha, vilka är det som ska gifta sig då? varpå jag svarar: "några vänner till mig."
När det går upp för personen att det rör sig om två par som är jämnåriga med mig (d.v.s. kring 20) är reaktionen ofta densamma. Först förvåning. Sedan tystnad. Sist försiktig skeptiscism, alternativt oro.
Ska de verkligen gifta sig så tidigt? De har ju inte hunnit njuta av ungdomsåren. I den åldern har man ju inte ens hunnit formas till den man är. Och förresten, hur länge har de varit tillsammans?
Till en början kunde jag nästan känna mig skyldig att försvara mina vänner, men när jag tänkt närmare på saken har jag insett att det inte finns något att försvara.
Att gifta sig ungt betyder inte att man går miste om ungdomsåren - tvärtom betyder det ju egentligen att man förgyller dem. Man har någon att dela upplevelserna med och att se tillbaka på dem med. Om båda är trygga och litar på varandra behöver man ju för övrigt inte umgås tillsammans 24/7. Det går fortfarande att göra saker ensam eller med sina vänner. Visst, man kan inte strula runt fritt och obekymrat - men ärligt talat är jag övertygad om att möjligheten att få dela tid och upplevelser med personen man älskar ger så ofantligt mycket mer.
Sedan har vi detta med att man som ung inte är färdigutvecklad. Man känner inte sig själv. Är inte mogen.
Det är sant, upp till en viss ålder (som självklart är individuell). Samtidigt tror jag att vi glömmer något väldigt viktigt: som ungt par får man möjlighet till något som är betydligt svårare när man blivit äldre - möjligheten att utvecklas och mogna tillsammans. Till skillnad från när man blivit äldre och hunnit formas av både det ena och det andra, så har man som ung fortfarande vissa mjuka kanter. Man har inte lika många år på nacken, inte lika många bestämda uppfattningar om saker och ting. Kanterna är fortfarande mjuka och skär sig inte lika mycket när man gnider dem mot andra kanter.
Sen har vi den ständigt spökande frågan Hur länge har ni varit tillsammans?
I en tid när par skiljer sig efter att ha varit tillsammans i mer än halva livet tycker jag att det är rätt uppenbart att tiden tillsammans inte är det som är avgörande. Det som är avgörande är viljan och inställningen.
Det finns par som är tillsammans i över 20 år innan de gifter sig. De skaffar barn, flyttar ihop, köper hus - för att slutligen gifta sig på ålderns höst när de inser att de är för gamla för att byta upp sig. Nä, skämt åsido så tror jag ändå att mycket sitter i att vi idag är så vana vid att ständigt kunna byta upp oss. Vi väntar med att tacka ja till ett event för att se om det eventuellt dyker upp något roligare. Vi drar ut på att acceptera ett jobberbjudande för att se om något bättre dyker upp. Samma sak tycker jag man ser i förhållanden. Vi är med någon, tills vi hittar någon bättre. Om man har den inställningen spelar det ingen roll om man gifter sig efter en vecka eller efter ett decennium - förhållandet är ändå bara aktuellt så länge inget bättre dyker upp.
Slutligen så är jag övertygad om att alla förhållanden når en punkt där tiden inte spelar någon avgörande roll. När nyförälskelsen väl släppt, man har hunnit gå igenom saker tillsammans och känner varandras fantastiska (och mindre fantastiska) sidor - då återstår bara en avgörande fråga: är jag villig att satsa på detta förhållande, inte bara nu utan för resten av livet, och älska personen i nöd och lust? Oavsett tid så är det på denna fråga hela äktenskapet står eller faller, vare sig paret är 20 eller 65.
Dagens visdomsord
Citatet är hämtat från en film: No legs, no arms, no worries.
Rekomenderar den starkt. Jag har filmen för den som vill låna.
En annorlunda påsk
Vi började med att äta traditionell Eritreansk mat. Eftersom maten redan var färdig när jag kom försökte jag dra mitt strå till stacken genom att duka i stället. Jag ställer fram tallrikar och glas, men när jag börjar skramla i besticklådan skrattar de och säger att det inte behövs - de äter med händerna. Mitt hjärta tar ett glädjeskutt när jag tänker på mina tidigare uppvisningar i att äta med händerna. Eller inte... Som tur var så slapp jag mödan med att försöka knåda ihop bollar av ris med händerna: maten bestod i stället av olika mustiga köttgrytor, ugnsrostad potatis med morötter och ett stort pannkaksliknande bröd som användes för att äta maten. Gott vill jag lova!
Sedan bjöds det på traditionellt Eritreanskt kaffe, med egenrostade bönor som maldes i en liten handkvarn. När processen var färdig dukades det upp, och framför mig ser jag nu de minsta kaffekopparna jag någonsin skådat!
En av kvinnorna frågar hur många sockerbitar jag vill ha. Jag svarar att jag tar lika många som de tar (de vet ju bäst hur det ska vara) - och ser till min fasa hur de bokstavligen fyller de minimala kopparna med sockerbitar! Det dom drack kan inte ens kallas kaffe; det var mer "socker med ett stänk av kaffe"! Förstår inte vad det är med östlänningar och att missbruka socker i alla drycker? (Tänker t.ex. på Indierna med sitt supersöta chai).
Resten av tiden såg vi på Eritreas motsvarighet till melodifestivalen, vilket var som en resa bakåt till den gamla goda tiden när sången och musiken betydde mer än framförandet. Fick även se filmer från Eritreanska påskfiranden. Fy vad de måste sakna det! Så mycket glädje, dans och sång - till skillnad från vårt svenska påskfirande med lugna luncher, fjädrar och kycklingar(?)
Som alltid kom vi självklart också in på min utländska bakgrund. För dom är det nästintill obegripligt att jag har föräldrar av två nationaliteter, och ändå inte kan något av språken! Och efter att ha fått det påpekat så många gånger börjar jag nästan själv tycka att det är rätt konstigt, men jag tröstar mig med att jag kan lite spanska i alla fall.
Brödet vi hade till maten (tagen med mobilkamera, därav kvalitén)
Mindre kopp får man leta efter...
Minispisen de rostade bönorna på
Uppdukat och klart
Drömmer mig bort
Distraktion från tankarna
Tänk så mycket vädret påverkar ens humör. I dag har solen skinit hela dagen, strålarna har riktigt värmt och jag har fått gå på bar asfalt. Har mest strosat runt och känt mig tacksam över att kunna vara ute och njuta av vädret. Hann också ta en runda på stan med My och äta munch på Piazza. Var så skönt att bara få skratta och prata om oviktiga saker. Jag behöver distraktion från tankarna om framtiden som ständigt maler.
Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar. Då skall Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus.
Skulle verkligen behöva den friden. Att det ska vara så svårt?
Nattlig riddare
Skillnaden var att andra gången jag gjorde det var kl. 23.45 på kvällen, och att det inte fanns någon annan buss att byta till. Så busschauförren passerar sista stoppet, och jag sitter fortfarande nöjt kvar - glatt ovetandes om att jag är på helt fel buss.
"Hallå, var ska du av?" frågar chauffören och väcker mig ur mitt halvsovande. "Vasaplan" svarar jag undrande. Chauffören ser ställd ut. "Den här bussen kör inte till vasaplan, den kom därifrån. Sista stoppet är bussgaraget, och dit ska jag nu. Var bor du? Har du aldrig åkt buss förut?" Jag känner mig riktigt dum, men för att inte verka ännu dummare svarar jag: "Nej, jag bor 7 mil utanför stan." (Sanningen är att jag bodde i stan under 3 år förut, men det behöver ju inte han veta.. Dessutom åkte jag aldrig buss då, så det borde inte räknas.)
Chauffören är förstående, och undrar vart i stan jag bor. Sedan börjar han förklara hur jag ska gå för att ta mig dit från bussgaraget. Vid det här laget verkar han snudd på bekymrad och hinner ändra förklaring några gånger för att förklara en ännu närmare väg, och upprepar flera gånger att "på den vägen finns det ju trottoar som du kan gå på". På något sätt måste han ha förstått att min trötta hjärna inte tog upp ett jota av det hans förklaringar, för strax rynkar han pannan och säger: "Jag kör en annan väg så kommer du ännu närmare vägen hem".
När vi närmar oss avfarten säger han: "Jag har en lastbil bakom mig nu, så..." Här förväntar jag mig att han ska säga "så jag kan tyvärr inte stanna." I stället hör jag hur han säger "...så hoppa av här och spring över där".
Sjukt otippat, men framförallt oslagbart! Den chauffören blev min räddare i nöden.
What now?
Efter att jag fått jobb i våras började jakten på lägenhet i lilla Vindeln, något som är en bristvara.
Jag hade tur och fick napp snabbt. Planen var att jag och en vän skulle dela en lägenhet som vi blivit erbjudna. Dock tackade jag nej eftersom uppsägningstiden var väl lång när man bara har säkert jobb 3 månader framöver, plus att min roomie eventuellt skulle söka jobb på annat håll. Lägenheten åkte ut på annonsering. "Det var den lägenheten" tänkte jag.
Några veckor senare får jag samtal: jag får ta lägenheten och slipper ha uppsägningstid. Jag tackar självklart ja. Vardagsrummet behöver dock fixas, så jag och min kära mor börjar efter överenskommelse med ägaren sätta väv och måla. Strax därpå får jag erbjudande om att köpa lägenheten - vilket kommer som en blixt från klar himmel för mig.
Innan jag hunnit bestämma mig kommer emellertid en liten bomb: det visar sig att ägaren av olika anledningar inte har rätt att hyra ut lägenheten i andrahand. Dock har ägaren hittat två nödlösningar: ett kryphål i lagen, eller att ta det vidare till hyresnämnden och hoppas på ett ja.
En tid senare meddelar ägaren att bostadsrättsföreningen är villig att köpa lägenheten om inte jag gör det. Jag skulle få fortsätta hyra, fast av dom. Problemet löst. Efter mycket funderingar fram och tillbaka tackar jag nej till köpet, och erbjudandet går vidare till föreningen. Jag fortsätter fixandet i vardagsrummet och blir äntligen färdig.
Så i dag kommer plötsligt den största och sista bomben: bostadsrättsföreningen köper inte lägenheten. Lägenheten ska därför annonseras ut, och jag bor bara kvar tills en köpare har hittats. Och där står jag alltså nu. 'Villrådig' är nog ordet som beskriver mig bäst just nu. Jag antar att jag hade varit rätt rädd, orolig
och frustrerad just nu om det inte vore för Gud. Såna här gånger är jag ruggigt tacksam över att kunna lita på att Han har koll, även om jag själv inte ser hur just nu.
Att lära sig flyga
I dag inträffade en grej som fick mig att blicka tillbaka på månaderna som har gått. Jag insåg att det har hunnit hända väldigt mycket, och att jag vågat göra många saker som jag inte skulle ha gjort för bara några månader sedan.
Jag startade hösten storslaget med två månaders arbetslöshet och mycket framtidsfunderingar. Efter en hel del bön, otålig väntan och tålamodsträning, fick jag hux flux oväntat jobb som studiecirkelledare i sfi (svenska för invandrare) här i min hemtrakt. För att ni ska förstå bilden bättre kan jag berätta att mina framtidstankar innan hösten mest hade kretsat kring volontärjobb utomlands, resor och boende i Spanien - kort sagt allt annat än en fast tillvaro här hemma i norr. Ändå skulle det visa sig att den närmaste framtiden skulle ge betydligt mycker mer än jag själv hade planerat.
Jobbet som sfi-lärare var både roligt och lärorikt. Man inser inte vilket jobb det är att lära ut saker till andra förrän man själv står där med whiteboardpenna i högsta hugg, vilt gestikulerandes! Väldigt nyttigt och utvecklande. Dock stannade det inte där. Två månader senare var det dags för mig att pröva mina nyfunna vingar igen, den här gången som studieorganisatör. En resa som hittills bjudit på både med- och motvind.
Men det som fick mig att inse vidden av det hela var en kommentar från en lärare. Jag hade precis berättat om mitt nyförvärvarade jobb som sfi-lärare när hon tittar på mig och utbrister "Vad modigt av dig!" Först förstod jag inte vad hon menade, för i min värld kändes det som världens naturligaste sak att tacka ja till ett spännande jobb som jag var intresserad av. Men när jag tänkte efter vilka förutsättningar jag haft när jag tackade ja till jobbet - med servitris och medlemsvärvare som enda tidigare erfarenheter - insåg jag att det inte alls varit så självklart att jag skulle tacka ja till ett jobb som lärare i sfi.
Ändå var det just det jag gjorde - och det har jag inte ångrat en sekund. Tack vare det har jag lärt mig att tro på mig själv, att tillåta mig göra misstag och se det som lärdomar. Men framförallt har jag vågat testa mina vingar, och sett att det går i både med- och motvind.